Na dzień dobry,
czyli na śniadanie dobry jest gorący posiłek szczególnie teraz w
dni chłodne, tuż przed wyjściem z domu do pracy czy szkoły warto
o tym pomyśleć i zadbać o siebie. Takim posiłkiem może być
jajko na miękko, albo kasza, płatki np. owsiane. Kasze najlepiej
jeść każdego dnia inną w ten sposób zadba się o wszystkie
witaminy i minerały, można ją jeść z różnymi dodatkami. Są
kasze które lepiej smakują i lepiej się komponują z warzywami, a
inne z owocami. Ostatnio wypróbowała płatki owsiane ze
słonecznikiem, mogę polecić, bo jest to smaczny, lekkostrawny i
sycący posiłek. Ja płatki owsiane gotuję na gęsto razem z
garścią słonecznika, a jako dodatek dałam przesmażone owoce,
czyli jabłka pokroiłam w kostkę plus łyżkę powideł śliwkowych
domowych, przesmażyłam te owoce razem. Płatki owsiane i
słonecznik mają cenne właściwości odżywcze. Słonecznik bogaty
jest nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E, z grupy B, oraz A i D
oraz pierwiastki takie jak cynk, żelazo, potas i wapń. Płatki
owsiane dostarczają dużo cennego błonnika, są bogate w witaminy z
grupy B i minerały, jest źródłem żelaza i magnezu, zawiera
nienasycone kwasy tłuszczowe. Niedawnym moim nowym odkryciem stała
się kasza owsiana, zawiera ona jeszcze więcej cennych wartości
odżywczych niż płatki. Najlepiej smakuje w wersji zupy "mlecznej", ja gotuję kaszę na wodzie, a po
ugotowaniu dodaje do zabielenia śmietanki, smakuje zarówno taka
jaka jest lub z odrobiną dodatku i tu wypróbowałam szczyptę
cynamonu, a innym razem z czosnkiem. Każdy sam może wypróbować
własne wersje kaszy, płatków takie jakie organizm w danej chwili
potrzebuje i takie jakie smakują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz