Pieczywo
domowe na zakwasie, upieczone samodzielnie dla siebie i rodziny daje
gwarancje, że będzie ono smakowało i było korzystne dla zdrowia,
a jak wprawi się w pieczeniu to już żadne pieczywo ze sklepu bez
możliwości zastąpienia go będzie. Pieczenie domowe daje korzyści,
używa się takie składniki na jakie ma się ochotę, czyli
składniki, bez cukru, spulchniaczy, drożdży i dużej ilości soli.
Można według własnego smaku komponować chleb z nasionami lub bez,
ja co jakiś czas zmieniam skład w zależności jakie w danym dniu
mam składniki. Na przykład bardzo smakuje mi chleb z dodatkiem maki
żołędziowej, a zamiast mąki żołędziowej czasami dodaje mąkę
jaglaną i również taki chleb jest smaczny, ilość mąki
żołędziowej, czy jaglanej wystarczy tylko jedna do dwóch łyżek
i to na cztery chleby. Zawsze piekę więcej, część zamrażam, tak
sobie organizuje czas, abym mogła go wykorzystać na jeszcze inne
ważne sprawy. Chleb na zakwasie zawsze się udaje, ważne jest aby
rósł w cieple i posiadał odpowiednią ilość zakwasu i był
wykonywany z miłością tak samo jak wszystkie inne czynności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz