poniedziałek, 17 listopada 2014

Chleb



Pieczywo domowe na zakwasie, upieczone samodzielnie dla siebie i rodziny daje gwarancje, że będzie ono smakowało i było korzystne dla zdrowia, a jak wprawi się w pieczeniu to już żadne pieczywo ze sklepu bez możliwości zastąpienia go będzie. Pieczenie domowe daje korzyści, używa się takie składniki na jakie ma się ochotę, czyli składniki, bez cukru, spulchniaczy, drożdży i dużej ilości soli. Można według własnego smaku komponować chleb z nasionami lub bez, ja co jakiś czas zmieniam skład w zależności jakie w danym dniu mam składniki. Na przykład bardzo smakuje mi chleb z dodatkiem maki żołędziowej, a zamiast mąki żołędziowej czasami dodaje mąkę jaglaną i również taki chleb jest smaczny, ilość mąki żołędziowej, czy jaglanej wystarczy tylko jedna do dwóch łyżek i to na cztery chleby. Zawsze piekę więcej, część zamrażam, tak sobie organizuje czas, abym mogła go wykorzystać na jeszcze inne ważne sprawy. Chleb na zakwasie zawsze się udaje, ważne jest aby rósł w cieple i posiadał odpowiednią ilość zakwasu i był wykonywany z miłością tak samo jak wszystkie inne czynności.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz