Praca jelit jest
doskonała pod ważnym warunkiem, że wszystko najpierw trawi się na
duchu, pokarm ma drugorzędne znaczenie choć ważne. Gdy zdrowy
duch, to zdrowe ciało ziemskie, czyli gdy trawi się wszystko i
wszystkich na duchu jelita trawią prawidłowo. Gdy brak trawienia na
duchu, zablokowane jelita. Blokady na ważnych organach w tym i na
jelitach uniemożliwiają bycie zdrowym.
sobota, 29 listopada 2014
sobota, 22 listopada 2014
Lepsze od chleba
Na dzień dobry,
czyli na śniadanie dobry jest gorący posiłek szczególnie teraz w
dni chłodne, tuż przed wyjściem z domu do pracy czy szkoły warto
o tym pomyśleć i zadbać o siebie. Takim posiłkiem może być
jajko na miękko, albo kasza, płatki np. owsiane. Kasze najlepiej
jeść każdego dnia inną w ten sposób zadba się o wszystkie
witaminy i minerały, można ją jeść z różnymi dodatkami. Są
kasze które lepiej smakują i lepiej się komponują z warzywami, a
inne z owocami. Ostatnio wypróbowała płatki owsiane ze
słonecznikiem, mogę polecić, bo jest to smaczny, lekkostrawny i
sycący posiłek. Ja płatki owsiane gotuję na gęsto razem z
garścią słonecznika, a jako dodatek dałam przesmażone owoce,
czyli jabłka pokroiłam w kostkę plus łyżkę powideł śliwkowych
domowych, przesmażyłam te owoce razem. Płatki owsiane i
słonecznik mają cenne właściwości odżywcze. Słonecznik bogaty
jest nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E, z grupy B, oraz A i D
oraz pierwiastki takie jak cynk, żelazo, potas i wapń. Płatki
owsiane dostarczają dużo cennego błonnika, są bogate w witaminy z
grupy B i minerały, jest źródłem żelaza i magnezu, zawiera
nienasycone kwasy tłuszczowe. Niedawnym moim nowym odkryciem stała
się kasza owsiana, zawiera ona jeszcze więcej cennych wartości
odżywczych niż płatki. Najlepiej smakuje w wersji zupy "mlecznej", ja gotuję kaszę na wodzie, a po
ugotowaniu dodaje do zabielenia śmietanki, smakuje zarówno taka
jaka jest lub z odrobiną dodatku i tu wypróbowałam szczyptę
cynamonu, a innym razem z czosnkiem. Każdy sam może wypróbować
własne wersje kaszy, płatków takie jakie organizm w danej chwili
potrzebuje i takie jakie smakują.
poniedziałek, 17 listopada 2014
Chleb
Pieczywo
domowe na zakwasie, upieczone samodzielnie dla siebie i rodziny daje
gwarancje, że będzie ono smakowało i było korzystne dla zdrowia,
a jak wprawi się w pieczeniu to już żadne pieczywo ze sklepu bez
możliwości zastąpienia go będzie. Pieczenie domowe daje korzyści,
używa się takie składniki na jakie ma się ochotę, czyli
składniki, bez cukru, spulchniaczy, drożdży i dużej ilości soli.
Można według własnego smaku komponować chleb z nasionami lub bez,
ja co jakiś czas zmieniam skład w zależności jakie w danym dniu
mam składniki. Na przykład bardzo smakuje mi chleb z dodatkiem maki
żołędziowej, a zamiast mąki żołędziowej czasami dodaje mąkę
jaglaną i również taki chleb jest smaczny, ilość mąki
żołędziowej, czy jaglanej wystarczy tylko jedna do dwóch łyżek
i to na cztery chleby. Zawsze piekę więcej, część zamrażam, tak
sobie organizuje czas, abym mogła go wykorzystać na jeszcze inne
ważne sprawy. Chleb na zakwasie zawsze się udaje, ważne jest aby
rósł w cieple i posiadał odpowiednią ilość zakwasu i był
wykonywany z miłością tak samo jak wszystkie inne czynności.
środa, 12 listopada 2014
Słodka trucizna
Wiele trucizn
dostępnych jest w handlu przyczyniających się do utraty zdrowia,
ale ta słodka szczególnie. Słodka trucizna opanowała prawie całą
żywność, mowa tu o cukrze należącym do węglowodanów prostych,
pozbawiony jest sam w sobie wszystkiego tego co zawiera w naturalnej
postaci burak cukrowy, trzcina cukrowa, czy owoce. Naturalny owoc,
czy warzywo w swym składzie zawiera białko, tłuszcz, węglowodany,
witaminy, minerały pozwalające naturalnie trawić, przyswajać
wszystkie potrzebne składniki przez organizm, a pozbawione tych
wartościowych składników jest źle trawione ze szkodą dla
zdrowia. Cukier dodawany jest prawie do każdej żywności począwszy
od pieczywa, wędliny, czy napojów......, prawie każda gotowa
przetworzona żywność zawiera cukier. Najmniejsza ilość cukru
jest szkodliwa, działa uzależniająco prawie jak narkotyk z tym, że
z opóźnionym skutkiem działania i dlatego myli w rozpoznawaniu
przyczyn skutków działania, bo od razu brak jest wyraźnego
widzenia, a wystarczy zastosować zasadę zero cukru to w niektórych
chorobach prawie natychmiast następuje poprawa zdrowia. Cukier jest
pożywką dla bakterii, grzybów i nowotworów, bez którego
zginąłby, brak byłoby podstaw do zaistnienie różnych chorób.
Cukier powinien być tak samo jak narkotyk zabroniony, wiele można
byłoby zaoszczędzić na leczeniu chorób w tym bardzo groźnych. Ja
jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to zjadam owoce, które w swym
składzie zawierają wiele cennych witamin i błonnika. Węglowodany
złożone, czyli kasze, owoce i warzywa są jak najbardziej korzystne
dla zdrowia, a wszystko to co sztucznie przez człowieka zostało
wyciągnięte, czyli węglowodany proste są szkodliwe.
poniedziałek, 3 listopada 2014
Smak
Prawdziwy
wyrazisty smak potrawy odkryłam wtedy, gdy pozbyłam się z potraw
całkowicie cukru i soli, a jakie to zdrowe można znaleźć wiele
informacji wszędzie, każdy się o tym może dowiedzieć komu zależy
być zdrowym i kto spróbuje zdrowo się odżywiać. Ja już od
dłuższego czasu zwracam uwagę na produkty na ich skład, czyli bez
cukru, soli i bez chemicznych dodatków. I dzięki temu z każdym
kęsem odkrywałam coś nowego, zupełnie inny wyrazisty smak, mięso
smakuje jak mięso, a warzywa jak warzywa. Oczywiście jeżeli
pochodzą z dobrego źródła to żadne są im potrzebne dodatki,
przyprawy. Jeśli produkty są kiepskiej jakości to, aby zniwelować
ohydny smak dodaje się dużo soli i przypraw, ale jak wiadomo
kiepska żywność plus cukier i sól rujnuje zdrowie. Lubię gotować
i nowe przepisy komponować tak, aby były na pierwszym miejscu
korzystne dla zdrowia i smaczne. W handlu gotowej żywności mało
nadaje się do zjedzenia, więc postanowiłam wykonywać wszystko to
co jest możliwe w warunkach domowych. Pieczenie pieczywa to już
podstawa, masło, sery, szynka itd. Moje posiłki są proste jak
najmniej kombinowane, aby składniki, czyli witaminy i minerały
lepiej były przyswajalne. Bardzo często kieruję się intuicją,
bywa tak, że do ostatniej chwili brak mi pomysłu na dobrze
przygotowany posiłek i w chwili, gdy mam przygotować coś do
zjedzenia dostaję podpowiedzi i z przysłowiowego niczego powstaje
smaczny i zdrowy posiłek. Dzięki rozwojowi duchowemu nauczyłam się
kierować intuicją, czyli podpowiedziami z wnętrza, to co odczuwam
w tym kierunku zmierzam. Wiem, że to co zjadam jest bardzo ważne,
ale ważniejsze jest to co odczuwam, czyli abym była w pełni zdrowa
to dla mojego dobra jest słuchanie podpowiedzi z Góry i tym się
kieruję. Każdy może się tego nauczyć, na samym początku
potrzebna jest chęć i praca ze sobą duchem, ale to już jest inny
temat dotyczący rozwoju duchowego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)